Hledání práce

Nalezeno: 10
EURES, evropská síť pracovních příležitostí, poskytuje služby v oblasti hledání vyhovujících pracovních míst a náboru všem zemím Evropského hospodářského prostoru (EHP) (3) a Švýcarsku. Pomáhá uchazečům o zaměstnání a osobám měnícím zaměstnání dostat se tam, kde jsou pracovní místa, a pro zaměstnavatele otevírá širší nabídku uchazečů s dovednostmi, které potřebují pro rozvoj svých podniků. Všechny služby sítě EURES pro uchazeče o zaměstnání a pracovníky jsou poskytovány bezplatně.
Pokud chcete sociální média využít k oslovení zaměstnavatelů, váš profil by měl ladit s tím, jak chcete být vnímáni na veřejnosti, a vaše účty by měly být stejně jako životopis šity na míru cílovým příjemcům.
Odpověď na oznámení o volném pracovním místě Při podání žádosti postupujte tak, jak je popsáno v inzerátu. Některé společnosti žádají uchazeče, aby žádost podali s životopisem a motivačním dopisem. Jiné poskytnou formulář žádosti, který by se měl celý vyplnit. Pokud není uvedeno jinak, podejte žádost vždy v jazyce, v jakém je zveřejněn inzerát.
Zajímavé mohou být kromě sítě EURES i následující evropské sítě mobility: Vaše Evropa, Vaše Evropa – Poradenství, SOLVIT, GŘ EAC (Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu), Europass, Euroguidance, Síť Enterprise Europe Network, Evropský portál pro malé podniky
Inzeráty s nabídkou pracovních míst hledejte na internetu, v novinách, na úřadech práce a u soukromých personálních agentur. Nezapomeňte se dívat i na portál pracovní mobility EURES. Podrobnosti o volných místech mohou být uvedeny na vlastních internetových stránkách společnosti, k uskutečnění počátečního protřídění uchazečů může společnost také využít externího náborového pracovníka.
Stále více zaměstnavatelů provádí kompetenční pohovory (také známé jako strukturované nebo situační pohovory). Ty se ukázaly jako velmi efektivní při předvídání budoucího výkonu v práci a jsou objektivnější než nestrukturované pohovory.
Pracovní mobilita je důležitá, protože pomáhá vyvažovat trh práce. Například oblasti s vysokým růstem mohou bojovat s neobsazenými místy, zatímco v jiných regionech může být trvale vysoká nezaměstnanost. Tuto nerovnováhu mohou pomoci napravit Evropané, kteří jsou dychtivi a ochotni přestěhovat se za prací do zahraničí a žít tam – nebo dokonce dojíždět do práce přes hranice – a kteří při tom mohou zužitkovat všechny výhody, které jim může přinést to, že se stanou součástí jiné kultury.
Kultura pohovorů je tak různá, kolik je společností a organizací na trhu. O celém procesu si zjistěte co nejvíce informací předem. Musíte si vzít dokumenty, připravit prezentaci nebo absolvovat v rámci pohovoru psychometrické, praktické nebo jiné testy? Jak dlouho bude proces trvat a s kým se pravděpodobně setkáte?
Přizpůsobení se práci v cizím prostředí je dovednost sama o sobě. Osoba, která pracuje nějakou dobu například ve Španělsku, v Rumunsku a ve Švédsku, se naučila přizpůsobit se různým kulturním vzorcům a ví, jak nejlépe pracovat a spolupracovat s lidmi v těchto zemích. To jsou velmi cenné dovednosti. Ten, kdo pracuje v románské zemi, jako je například Itálie, si zřejmě zvykne na flexibilitu, takže když někdo řekne „5 minut“, ví, že to nemusí být stejných 5 minut jako pro Němce.
Připravte se dobře na celou řadu otázek, které by vám mohly být položeny. Většina otázek se pravděpodobně bude týkat vašich zkušeností, dovedností a motivace. Přesvědčte účastníky pohovoru, že jste velmi motivováni získat toto místo. Řekněte jim, jak vaše silné stránky a zájmy vyhovují silným stránkám a zájmům, které zaměstnavatel hledá. Odpovídejte na otázky úplně, ale stručně. Uvádějte pouze fakta, která mohou zaměstnavatele zajímat. Buďte zdvořilí, čestní a chovejte se profesionálně. Nikdy nelžete.
© Evropská unie, 2014
Privacy Policy