Styl oblékání

Nalezeno: 32
Práce v EvropěStyl oblékání
BELGIE - práce
Oblékněte se tak, jak si myslíte, že se oblé­ kají lidé v pozici, o niž se ucházíte, tedy nebuďte ani příliš „vyšňořeni“, ani oblečeni příliš neformálně. Šperky a parfém by měly být stejně decentní jako oděv, nepřežeňte to s nimi. Pamatujte, že způsob oblékání je jedním z projevů vaší osobnosti.
BULHARSKO - práce
Oblečení by mělo být ležérně elegantní, nikoliv sportovní. Vhodné nejsou ani krátké sukně nebo jasné barvy. Šaty by měly být čisté a boty vyleštěné, sladěné s oblečením. Vyvarujte se silných deodorantů nebo parfémů a věnujte pozornost detailům, jako jsou umyté vlasy, čisté nehty a vhodný účes. Muži by měli být čerstvě oholeni nebo s upraveným vousem. Nenoste ani výrazné šperky.
ČESKÁ REPUBLIKA - práce
Oblečení by mělo odpovídat dané pozici. Mužům je všeobecně doporučen tmavý oblek, jednoduchá kravata, kvalitní kožené boty a kufřík. Ženám je doporučen střízlivý dvoudílný kostým, kalhotový kostým nebo sako a sukně (sukně by měla být v délce po kolena), které by měly doplňovat kvalitní lodičky, decentní make-­up a slušivý účes. Šperky jsou vhodné jen jako doplněk oděvu, může to být malá brož, jemný náhrdelník a drobné náušnice.
CHORVATSKO - práce
Vhodně a čistě oblečený uchazeč udělá mnohem lepší dojem než uchazeč v džínech a tričku. Měli byste se vyvarovat příliš nápadných šperků a doplňků a extrémního účesu nebo výstředně obarvených vlasů. Váš osobní vzhled by měl odrážet vzhled potenciálního zaměstnance.
DÁNSKO - práce
Oblékněte se spíše konzervativně, ani pří­liš slavnostně, ani příliš neformálně. Šperky by měly být decentní a obecně platí, že by neměl být vidět piercing.
ESTONSKO - práce
To závisí na dané pracovní funkci. Je vhodné obléknout se konvenčně a pohodlně. Šperky jsou dovoleny.
FINSKO - práce
Oblečte se přiměřeně situaci a elegantně. Dostačující je tzv. smart casual styl neboli neformální, ležérně elegantní oděv. V obchodním světě muži nosí převážně oblek. Příjemného, elegantního vzhledu dosáhnete, pokud použijete jen malé množství jednoduchých šperků.
FRANCIE - práce
Volba oblečení by měla odpovídat práci, o kterou se ucházíte.
IRSKO - práce
Pro oblečení platí pravidlo přijít čistý a hezky upravený, piercing na obličeji nebo na těle není vhodný.
ISLAND - práce
Oblečte se v neformálně elegantním nebo konvenčním stylu, nenoste příliš mnoho šperků. Šperky u mužů, kromě zásnubního nebo snubního prstenu, nesou Islanďané nelibě.
ITÁLIE - práce
Některé společnosti mají etiketu oblékání. To samé platí o špercích. Pokud neznáte konkrétní požadavky, zvolte tzv. smart casual, tedy ležérně elegantní, ale sofistikovaný styl.
KYPR - práce
Uchazeči by měli volit ležérně elegantní, ale sofistikovaný styl (tzv. smart casual) a vyvarovat se extrémů.
LICHTENŠTEJNSKO - práce
Vaše oblečení by mělo být přizpůsobeno společnosti a dané funkci. Zpravidla se vyhýbejte jasným barvám a odhalujícímu oblečení a šetřete s make-upem a šperky.
LITVA - práce
Závisí na volném pracovním místě. Pokud zvolíte oblek/kostým nebo šaty, nikdy neuděláte chybu. Šperky a kosmetiku používejte střídmě.
LOTYŠSKO - práce
Pravidla pro oblékání závisí na odvětví a pozici. V případě banky, státní instituce nebo kancelářské práce by váš styl oblékání měl být konvenční. Obecně platí, že byste vždy měli vypadat upraveně.
LUCEMBURSKO - práce
Oblečení a svůj celkový vzhled přizpůsobte situaci a druhu společnosti, u níž se ucházíte o zaměstnání. Ve finančním sektoru pracovníci provádějící nábor stále očekávají, že muži nosí oblek a kravatu.
MAĎARSKO - práce
Oblečení závisí na typu zaměstnání, ale obvykle je vhodné zvolit formální styl (oblek, kostým atd.). Šperky by měly být střídmé a tolerují se pouze u žen.
MALTA - práce
Na pohovor se vždy oblékněte elegantně. Muži by měli mít tmavý oblek s bílou nebo světlou košilí a s elegantní kravatou. Ženy by měly mít kostým s halenkou. Nenoste příliš nápadné šperky ani make-up. Muži by neměli mít náušnice ani piercing. Pokud máte tetování, ujistěte se, že je skryté pod oblečením. Místní zaměstnavatelé nesou tetování dosti nelibě. Je vhodné mít lehký a svěží parfém, zejména v létě.
NĚMECKO - práce
Oblékněte se v souladu s funkcí a typem práce, o niž se ucházíte. Bankéři a další pracovníci banky např. musí nosit kravatu. Vyvarujte se příliš nápadných šperků.
NIZOZEMSKO - práce
Bude velmi oceněno, pokud vaše oblečení bude přiměřené situaci a budete vypadat upraveně. Pokuste se vybrat oblečení, které odpovídá spíše kultuře dané společnosti než poslední módě. V bankovnictví muži musí nosit oblek a u žen se očekává, že budou mít dvoudílný kostým.

Doporučují se decentní šperky. Muži mohou mít maximálně prsten, náramky jsou však již příliš. U žen je přijatelné, či přímo žádoucí, pokud mají jeden či více prstýnků. Jiné šperky by měly být přizpůsobeny vašemu oblečení.
NORSKO - práce
Pro pohovory platí v Norsku neformální styl oblékání. „Bílá košile s kravatou“ je nutností jen pro kandidáty, kteří usilují o vysoké posty (manažerské), zejména ve finančních, realitních, poradenských společnostech či tam, kde schopnost reprezentovat představuje významnou součást práce. Podívejte se na internetové stránky společnosti, zda na nich nejsou fotografie zaměstnanců. Pokud ano, všimněte si, jak jsou oblečeni.
POLSKO - práce
Na přijímací pohovor se oblékněte profesionálně, i když v dané společnosti vládne spíše neformální atmosféra.

Muži: oblek v decentní barvě, košile s dlouhým rukávem a kravata, tmavé ponožky a konzervativní kožené boty, málo šperků nebo žádné šperky, upravený, elegantní účes, přiměřené množství vody po holení, ostříhané nehty a aktovka nebo kufřík.

Ženy: tmavý kostým se sukní, která je tak dlouhá, aby bylo možné se v ní pohodlně posadit; sladěná halenka, konzervativní boty, punčochové kalhoty tělové barvy, decentní šperky v omezeném množství (žádné velké houpající se náušnice nebo ruka plná náramků), elegantní účes, decentní make-up a parfém, čisté a pěstěné nehty, aktovka nebo kufřík.
PORTUGALSKO - práce
Oblékněte se přiměřeně situaci. I v případě, že elegantní oblečení není pro danou práci důležité, ukážete tak svou profesionalitu a respekt vůči zaměstnavateli nebo osobě vedoucí pohovor. Vyvarujte se nadměrného množství šperků, piercingu, viditelného tetování a radikálních účesů.
RAKOUSKO - práce
Styl oblékání úzce souvisí s pracovním místem, odvětvím, pozicí, kontakty se zákazníky, nutností reprezentovat, kulturou společnosti atd. Vždy je důležité, abyste vypadali důvěryhodně. U mužů, kteří se ucházejí o odpovědné pozice, je stále povinný oblek, kravata již není nutností.

„Už jsem o životě v Maďarsku něco věděl, protože jsem tam studoval, ale EURES mi pomohl s více ‚technickými‘ detaily života mezi dvěma zeměmi, jako jsou rozdíly v daňových systémech a systémech sociálního zabezpečení. Když se stěhujete někam, kde to neznáte, nevíte, co očekávat. Každá země je jedinečná a tyto rady jsou nedocenitelné.“ Marcel, uchazeč o zaměstnání z Německa, žije v Maďarsku, dojíždí do práce v Rakousku
ŘECKO - práce
Zkontrolujte si svůj vzhled a ujistěte se, že jste čistí, oholeni a vhodně oblečeni podle norem dané společnosti.
RUMUNSKO - práce
Oblékněte se decentně a slušně.
SLOVENSKO - práce
Buďte pěkně a čistě oblečeni a upraveni. U duševně pracujících je nezbytný oblek (muži) nebo kostým (ženy). Je možné oděv doplnit šperky, ale neměly by být nápadné a ve velkém množství.
SLOVINSKO - práce
Měli byste vypadat seriózně, upraveně a čistě. Boty by měly být v dobrém stavu a nezapomeňte na elegantní účes.
ŠPANĚLSKO - práce
Pohovor není večírek. Na pohovor byste tedy měli jít s vědomím, že na tomto místě budete pracovat. Obvykle postačí, když budete čistí a pečlivě upraveni. Absolventi vysokých škol a manažeři – muži obvykle nosí kravaty, ženy pak vysoké podpatky. Vyvarujte se příliš nápadných šperků a jasných barev.
SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ - práce
Doporučuje se formální oblečení (oblek či kostým). Muži by měli mít kravatu. Ženy by měly mít decentní nalíčení a pouze malé množství šperků. Ať už máte na sobě cokoli, vaše oblečení by mělo být čisté a dobře vyžehlené.
ŠVÉDSKO - práce
U většiny pracovních míst není vůbec nutné se oblékat příliš formálně, ale určitě buďte čistí a upravení. Není již nutné nosit kravatu. Kvalitní kalhoty a sako jsou vždy přijatelné – u mužů i u žen.
ŠVÝCARSKO - práce
Informujte se o stylu oblékání v daném odvětví a na daném pracovním místě a nepřežeňte to. Efektní oblečení a výrazné šperky jsou vhodné jen pro určitá pracovní místa, jako je např. obchodnice se šperky nebo s luxusními výrobky.

© Evropská unie, 2014
Privacy Policy